Όπως υποσχέθηκα
ανεβάζω την συνταγή για την κασόπιτα, οι 140 χαρακτήρες είναι λίγοι για να το κάνω
αυτό στο twitter
Επειδή είμαι
λίγο σπασαρχιδι όμως οφείλω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα για το κοινωνικό και πολιτισμικό
background της έννοιας πίτα.
Οι πίτες για
την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων είναι ότι είναι οι πουτανες στο Las Vegas , υπάρχουν παντού είναι παρα πολλές δεν
τις βλέπεις και με την πρώτη ευκαιρία θα πάρεις μια ακόμα και αν θεωρείς ότι είναι
ακριβές ή και δυο ή και τρεις, οι δυο να
κάνουν τα δικά τους και συ να ασχολείσαι με την τρίτη…… ναι ναι ξέφυγα λίγο στο
Vegas στο μυαλό μου.
Που λέτε υπάρχουν
παααααρα πολλές πίτες στα Γιάννενα από κλασσικές λαχανόπιτες, σπανακόπιτες ,κολοκυθόπιτες
, μπατσαριές μέχρι τα πιο ανώμαλα γούστα τύπου κρεατόπιτα( αρνί/προβατίνα) και
φακοπιτα (με φακές δλδ), το θέμα πίτα γύρο εμπίπτει σε μια άλλη κατηγορία που
την αναλύω με πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο Instagram.
O λόγος τώρα για τον οποίο οι πίτες είναι
τοοοοοοοσες πολλές δεν είναι επειδή είμαστε γκουρμέδες αλλά επειδή τα παλιά χρόνια
έκαναν το σκατό τους παξιμάδι και δεν πετούσαν ποτέ φαγητό άρα όταν περίσσευε
στην κυρά Κωνστάντο μισό καζάνι φακές άπλωνε τσακ μπαμ ένα φύλλο και έκανε πίτα
για να ξεγελάσει τον άντρα της ότι και καλά μαγειρεύει……
Η συνταγή
που ακολουθει είναι για εσένα που θες να κάνεις πίτα για να λες ότι φτιάχνεις Ηπειρώτικες
πίτες, μπορείς να το κανείς εύκολα ανέξοδα σε λίγο χρόνο και χωρίς να έρθεις αντιμέτωπη
με την κοινωνική μαγειρική κατακραυγή του «μμμμμμ σγα τη νυφ ουτι φυλλου για πίτα
δεν φτιαν….»
Η πίτα αυτή λοιπόν
είναι βλάχικη και ονομάζεται κασόπιτα δηλαδή τυρόπιτα καθως το κας (με βαρύ
σσσσσς) στα βλάχικα είναι το τυρί.
Θες:
-1 γιαούρτι πρόβειο
(όχι frozen yougurt πάει το καλοκαίρι next year αυτά )
-2 αυγά
-Μισό ποτήρι
γάλα
-1ποτηρι νερό
(τι το γράφω τώρα αυτό)
-Μισό κιλό τυρί
φέτα….(αμαρτία να κάνεις πίτα γιαννιώτικη και να μην είναι Δωδώνη )
-1 φακελάκι Baking powder
-Μίση κούπα λαδί
(ε ναι ελαιόλαδο είναι το λάδι )
-Αλεύρι
Η εκτέλεση απαιτεί
χειρουργική ακρίβεια και είναι πολύωρη… αρχίδια είναι, παίρνεις ένα μπολ τα ρίχνεις
όλα μέσα τα ανακατεύεις και συμπληρώνεις αλεύρι με το μάτι μέχρι να γίνει ένας πηχτός
χηλός μετά λαδώνεις το ταψί πετάς
το υλικό πάνω έχεις τον φούρνο στους 200 χωνεις χώνεις την πίτα μέσα την κοιτάς ανά τακτά
χρονικά διαστήματα και όταν κρίνεις ότι έγινε την βγάζεις και την σερβίρεις.
Απλό…..
γέλιο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτσακ μπαμ φύλλο
φύλλο τσακ μπαμ!!!
η φέτα Ντωντώνη είναι μπουκιά και σχώριο.
την προτιμώ εκ των προτέρων.
καλό μήνα.
ώστε κας ειναι το τυρί!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι σε ποια γλώσσα;
να μαθαίνουμε και κάτι!!!
Το είπε το παιδί ria μου, στα βλάχικα
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σου σύντρολλε ρίξε μια ματια στο ιστολόγιον μου οταν έχεις χρονο
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://newtrompaktiko.blogspot.gr/